torsdag 7 juni 2012

Gotland 2012 7 juni

Idag blev det först en tur till Krusmyntagården och titta på deras härliga örtträdgård. Köpte lite kryddor också.



Kelvin tar varje chans till ett dopp i havet. Letar stenar på botten. 


Vi följde kusten söder uut och kom till ett fiskeläger-museum. Eldkorgen som syns längst ut på pålen var till för att visa riktning åt fiskarna i mörkret när de skulle in till hamn igen. 


Här kan man bo... ;)







Sedan åkte vi in till Visby och tog det lilla tåget runt och fick en guidad tur. 


Kvällsmat blev sushi!!


onsdag 6 juni 2012

Gotland 2012 6 juni Grattis Sverige!!

Idag har vi firat med sol och kungligheter. Vi packade picknic och begav oss till Visby. Såg kortege med kungaparet och sedan slog vi oss ner på en filt i Almedalen för att njuta av vädret och underhållningen. Kvällen avslutades på stans bästa fiskrestaurang. Min meny: pilgrimsmusslor med sparrismousse och sedan fisksoppa med saffran. Man får passa på eftersom saffran inte går hem i vårat kök. H:s meny: ostron med rödvinscharlottenlök och rödingkotlett med senapsgrönsaker.













tisdag 5 juni 2012

Gotland 2012 5 juni

Då minneskortet till kameran blev kvar i datorn idag så fick det bli fotografering med telefonerna. Men kabeln till dem är inte med så bilderna kommer att laddas upp senare.

Idag tillbringade vi dagen på Fårö. En ö med mycket vacker natur. Fårö kyrka där paret Bergman är begravda.


Sedan stannade vi till på Tapi Creperie och åt fantastiska creps. Ett annorlunda cafe där första tanken är att man har hamnat på ett skrotupplag. Men stduerar man det organiserade kaoset så ser man alla detaljerna. En samling av mestadels 50-tals grejer och rock'n roll. Det var en härlig far och dotter som ägde stället. Idag var det egentligen enbart öppet för en skolklass som var ute på resa. Mitt i detta hamnade vi och de var snälla och lät oss också få beställa. Det visade sig att de hade semestrat i våra hemtrakter för många år sedan och hade planer på att åka dit igen. Självklart tipsade vi dem om Nostalgic i Lidköping och Nitas med sin samling. Det hade de faktiskt läst om. Så det var lite kul. Dottern gav oss en beskrivning på färdrutt för att se de finaste platserna på ön. 

Åkte till Ebbes och handlade lite souvenirer. 

Sedan till Fårö fyr och vandrade på stenstranden som efter en bit övergår till en kilometerlång sandstrand, Norsta Auren. Rikt fågelliv här.

Langshammar, Fårös nordligaste punkt (?) och tittade på raukar. 

Helgumannens fiskeläge, som var ett av Fåröbornas viktigaste fiskelägen. Idag finns 15 sjöbodar kvar.

Passerade genom Digerhuvud är Gotlands största raukområde








måndag 4 juni 2012

Gotland 2012 4 juni

Idag bar det av till grottorna. Vi hörde att det skulle vara en mycket kort och enkel tur med guide som alla klarade av. Men först förstod vi inte vad vi skulle ha alla sakerna till som vi fick på oss med vi gjorde som de sa och hängde på. 


Jag gick först och Henke tätt efter. Kelvin fick vi ta i en gummibåt mellan oss. Självklart med flytväst på. Genom grottan vadade vi på. Så lätt kan vi inte påstå att det var. 

Fina droppstenar kunde man se lite här och var. 



Till slut efter någon timme så kom vi ut igen. Kelvin var torrast av oss. 

*HIHIHIHIHIHIHI*


Sant eller falskt??

Vi åkte norr ut till Jjungfrun som är Gotlands högsta rauk med sina tolv meter. 







Där åt vi lunch och fikade. Henke är besviken på kakan, han tycker inte att bilden på förpackningen överensstämmer med verkligheten. 


Måste ner till vattnet och kika så det blev klättring idag också. 













Mer norrut så kommer man till Blå Lagunen som är en kalkrik sjö som har bildats i ett kalkbrott. Vi hade tänkt att ta ett dopp men efter ett tips från en ortsbo i en Gårdsbutik om att det fanns vattenormar så slopade vi den iden på studs. 

Istället gick vi ett varv runt. Rätt som det var kom det en stor schäfer springandes. Jag tog Kelvin upp i famnen och husse intog försvarsställning. Den hade inte för avsikt att överfalla utan var mest nyfiken men en kooiker kan så lätt moppsa upp sig så vi körde iväg schäfern. Dess ägare satt sedan några meter bort och fiskade så de kallade in den. Ingen fara skedd. Bra tillfälle att öva.  










söndag 3 juni 2012

Gotland 2 & 3 juni

Färjeturen över gick fint. Men det är inte lätta att se de andra hundarna i salongen när man sitter på raden längst fram. Då är det tur att man har en lång kropp. 


Vandrarhemmet. Det påminner om min studenttid i Halmstad, bodde i en liknande korridor.


När vi hade checkat in så begav vi oss till Visby. Åkte innanför muren och parkerade. Sedan gick vi en kort runda. Jag visade Henke de få ställena som jag hann och se när jag var här på utbildning med jobbet förra året. 
Åkte ner till havet och gick genom kärleksporten i ringmuren till botaniska trädgården. 



Köpte glass, en ny favorit är popcornglass som är från Gotlandsglass. Mojito- och Chevre&honungs glass var inte heller dumt. 




Dag 1 började på Lojsta Hed och Russparken för att titta på hingstsläppet. Normalt sett så är det väldigt svårt att få en skymt av de vilda Gotlandsrussen när de strövar omkring. Men nu samlas de ihop hela flocken som ägs av privatpersoner och Hushållningsällskapet. 




Hingsten anländer i sin kärra 


 En skymt av skönheten.

Ett föl från den förra hingsten. Normalt går hingsten med stona i 2-3 år. 


Här väntas det.....


 Många hade kommit för att beskåda händelsen, en bit levande historia. 

Vacker skönhet som förhoppningsvis kommer att få många föl efter sig. Vi fick chansen att se en betäckning innan de släpptes ut i sommarhagen.




Sedan åkte vi vidare till Lojsta slott för fika. Slott på gotländska betyder gammal borgruin, Det var inte mycket spår kvar men området var vackert.


Sedan bar det av till Ljugarn för att spana in raukar på Folhammar. 


Havsbris








Orkide


Labyrint



Saffranspannkaka med grädde och sylt



For sedan lite längre norr ut till Grogarnsberget med ordentliga klintkanter. 




Mätt och belåten är Kelvin efter detta skrovmålet. 
Nej då vi hittade skelettet från vad som måste vara en säl. 


I bakgrunden syns de branta klippkanterna. 


Gotlandsfår!